Plakátkommandó

Kik vagyunk mi?

BEMUTATKOZÁS

Mik az elképzeléseink?

vissza

Magunkról - Róluk ====== Az Alapítvány már nem működik, de érdemes elolvasni :)

Van egy telep a Fővárosban, ahova a kóbor kutyusokat összegyűjtik, szabályai nem teszik lehetővé, hogy hosszabb ideig gondoskodjanak a bekerült kutyákról. Ezen a helyen a kevésbé szerencsés állatokat helyhiány miatt már két hét elteltével örökre elaltatják. Ez a 14 nap azonban az itt tartott kutyák számára két hétnél sokkal többet jelent: a közeli véget vagy egy egész életet.

Vannak azonban állatbarátok, akik hetente a telepre bekerülő kutyusokról fotót készítenek és azt a www.illatosut.hu honlapra felteszik. A befogott kutyák fotóiról kinyomtatható plakátokat is készítenek fővárosi kerületenként. A fotózáshoz néhány éve már nem engedik be őket ...

Így adódott az ötlet, hogy ha az összes kerületi állatorvosi rendelőben, -gyógyszertárban, -felszerelésboltban, -eleségboltban, kutyakozmetikában, valamennyi, a Főváros területén és a környező településeken lévő kutyás helyeken, egyáltalán bármilyen forgalmas részen rendszeresen plakátok jelennének meg a bekerült kutyákról, akkor a bajba jutott állatok túlélési esélyei sokszorosára nőnek!

Ezért 2005. tavaszán elkezdtük szervezni a "Plakát-kommandót". Célunk, hogy hazasegítsük azokat a szerencsétlen, befogott kutyákat, akiket keresnek a gazdáik, de nem tudják, hogy merre induljanak. A kezdeti sikereken fellelkesülve céljaink közé tűztük azt is, hogy olyan jobb sorsra érdemes kutyáknak is találjunk gazdát, akiket meguntak, elzavartak, vagy - legrosszabb esetben - maga a "szerető gazdi" vitt be a telepre, tudva, hogy az elhagyatottság, félelem, lelki és fizikai gyötrelmek után, amelyeknek ezzel a lépésével kiteszi a benne feltétel nélkül megbízó állatot, hűséges társára végül milyen sors vár.

A Plakátkommandó keretében a www.illatosut.hu oldalra felkerült kutyafotókat felhasználva - nemcsak a kerületi befogott kutyákról, hanem a leadott kutyákról is - minden héten plakátokat készítünk (letöltheted innen). Ezeket kinyomtatjuk, majd kiragasztjuk őket, valamint e-mailen, vagy postán elküldjük az önkénteseinknek, illetve az olyan orvosi rendelőkbe, egyéb helyekre, ahol vállalták azok kihelyezését.

A plakátolás mellett sokszor nem tudtunk otthagyni egy-egy rendkívül elesett, segítségre szoruló kutyát, így menteni kezdtünk, több kutyust sikerült eddig reménytelen helyzetéből gazdihoz juttatni (róluk itt, a még gondozásunkban lévő kutyákról ezen az oldalon olvashatsz bővebben).

Csapatunkban vannak lelkes plakátolók, akik a kezdetektől kitartanak. Köszönjük Nektek a magunk és a segítségetekkel megmenekült állatok nevében!

Szívesen fogadjuk mindazok segítségét is, akik csak rövidebb ideig tudnak bekapcsolódni a plakátok terjesztésébe, legyen szó például akár a plakátolásról, akár nyomtatásról. Minden támogatás számít, hiszen a plakátok elhelyezésének lényege a gyorsaság - 14 nap nagyon kevés idő - !

Köszönjük annak a sok állatorvosnak a segítségét, akik vállalták, hogy a postán megküldött plakátot kiteszik rendelőjük faliújságára!

Az eltelt 1,5 év tapasztalatai azt mutatják, hogy nem elég "csak" önkéntes alapon dolgozni, sok lehetőséget így nem tudunk megragadni. Benyomásunk szerint pl. "hivatalos minőségben" sok helyen nem kérhetjük a plakátok kihelyezéséhez az engedélyt vagy nem köthetünk szerződést kedvezményes díjjal nyomtatásra. Ez a sajnálatos tény, valamint a kedvező visszajelzések, a munkánkat segítőkészen fogadó biztatás, az egyre szélesebb körűvé váló tevékenységünk, gyarapodó ötleteink és szándékunk, hogy a jövőben minél több kutya sorsán enyhítsünk, arra indított, hogy Alapítványt hozzunk létre. Így közösen szervezettebben, hatékonyabban és nagyobb körben tudunk működni. Az Alapítvány reményeink szerint elősegíti, hogy munkánkat hosszú távon végezhessük és szándékaink szerint a jövőben tevékenységünk nem csak a Főváros területét érinti majd, hanem a vidéki állategészségügyi telepekkel is felvéve a kapcsolatot még több kutyuson segíthetünk.

Bárki, akit érdekelnek céljaink, munkánk, és segíteni szeretne, csatlakozhat hozzánk, hogy minél többen olyan összetartó csapatot alkossunk, amely további célokat is meg tud valósítani négylábú társaink érdekében! A nyújtható segítség formáiról ezen az oldalon tájékozódhatsz (további ötleteket is szívesen fogadunk), az Alapítvány adatait itt találod meg.

És hogy végül miért is tesszük valójában - erről álljon itt néhány sora valakinek, aki egyszer már megfogalmazta mindezt:

" .minden egyes kutya tízezer év emlékét és tapasztalatát képviseli, személyében -.Közülünk is csak ama kevesen értenek a nyelvükön, akikben van valami az emberi fajta tízezer éves múltjából, valami szokatlanul erős ösztöne az emberi szolidaritásnak - akik testvérnek érezték őket, nem úgy, mint Darwin, hanem úgy, mint Szent Ferenc, nem azért, mert mi is állatok vagyunk, hanem azért, mert bennük is van valami emberi. "

Karinthy Frigyes: Naplóm

Copyright 2006, Hermann Andrea Ildikó. All rights reserved.